zoek

 
 

Ledennieuws & aanbevolen leesvoer – april 2017

21/04/2017 > Ledennieuws & aanbevolen leesvoer – april 2017

Deze maand in ons overzicht: (bedrijfs)nieuws en berichtgeving van de European Energy Union, UGent, CREG, Eandis, smartcity.brussels, Sirris, Elia .

Maros Sefcovic, European Commission Vice-President van de Energy Union, maakt een tweede Energy Union Tour langs regionale Europese steden om succesvolle lokale projecten te bezoeken. Op 4 mei is hij te gast in België. Eerder dit jaar bezocht Sefcovic Breda, Rotterdam, Bratislava en San Sebastian.

De postacademische opleidingEnergy Efficiency in Industry’ aan de UGent richt zicht tot ingenieurs die betrokken zijn bij energiegerelateerde projecten en tot energiemanagers in een industriële context. Van 9 mei tot 12 december 2017 brengen vier modules je een overzicht bij van de (combinaties van) technologische maatregels die industriële energie-efficiëntie kunnen garanderen.

Felicitaties aan Tim Mertens van KU Leuven, die de CREG Award 2016 won met zijn masterscriptie ‘Modelling of an Aggregator Bidding Strategy in Day-ahead and Reserves Markets’. Mertens is een burgerlijk ingenieur met een master in de energie behaald in Leuven/Stockholm.

Het proefproject met slimme windmolens van Eandis en windparkvennootschap Wind aan de Stroom in de Antwerpse haven is een succes en wordt uitgebreid van zes naar elf slimme windmolens.  Door de stroom, spanning en temperatuur in het netwerk permanent te meten, kan men de marges van het net tot het reële maximum rekken. Geëxtrapoleerd biedt slimme sturing tot 40% meer aansluitcapaciteit voor lokale elektriciteitsproductie op de bestaande netten. Lees ook SGF’s interview met Ruth Van Caeneghem.

Een artikel in het tijdschrift Energy Procedia geeft het hoofdstedelijk gewest Brussel een gemengd rapport wat betreft haar potentieel als smart city. Als beoordelingscriterium onderzocht men in hoeverre Brussel in staat is om beschikbare, relevante data te verwerken met het oog op smart city toepassingen. De conclusie? Ondanks z’n toewijding aan open data en smart cities, ontbeert Brussel maturiteit. De implementatie van de Brussels Smart City Strategy moet die helpen ontwikkelen.

Sirris start een IBN (Innovative Business Network) voor bedrijven in de Offshore Power Industry (wind, golf- en getijdenenergie). Dit netwerk kadert in het ‘Clusters for Innovation’ initiatief van VLAIO, dat ook de Vlaamse Energiecluster steunt.

Elia keurde de investering goed voor een modulair offshore grid of een ‘stopcontact op zee’, zo’n 40 km voor de kust van Zeebrugge. Dit zou in de tweede helft van 2019 in gebruik moeten worden genomen om vier nieuwe offshore windparken aan te sluiten op het Belgische onshore net.

Heeft U ook interessant bedrijfsnieuws voor onze leden? Laat het ons weten viainfo [at] smartgridsflanders [dot] be ( info [at] smartgridsflanders [dot] be)

Fotogalerij

DEEL:

Altijd op de hoogte? Schrijf u in op de nieuwsbrief

schrijf je in
 

Smart Grids Flanders is

een platform van en voor alle bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de energienetwerken van de toekomst.

meer over Smart Grids Flanders

 
 

Smart Grids Flanders

powered by

voka
energyville

Smart Grids Flanders

is lid van

voka